keskiviikko 16. heinäkuuta 2008

Pergola

Tän kesän yksi puutarhaproggiksista oli/on sitten tuollaisen kevyen "katoksen" väsääminen.
Aloitettiin poistamalla ensin nurmikko ko. alalta, oli muuten aika homma nylkeä sitä pistokärkilpiolla. Nyt se nurmikko on tuolla tallin takana "kaatopaikalla".

Seuraavaksi mitattiin tolppien paikat, varmistettiin suorakulmaisuus ja tarkistettiin vielä ristimitat.
Nurkkatolpien perustuksille tehtiin kaivannot ja koska maaperä on meillä varmasti routimatonta - pättimme jättä eristyksen tekemättä.
Perustuksena oli reilu kolkyt senttiseen putkeen valettu pilarikenkä.

Itse pergola tehtiin puusta, lähinnähän tuo pystytolppien materiaali voi vaihdella, sen vois tietysti vaikka muurata tai tehdä esim. metalliputkesta, mutta me nyt tehtiin ne 100 x 100 piirusta.
Puutavaraa hankittaessa on hyvä varmistaa että se on riittävän kuivaa ja mieluummin mahdollisimman oksatonta. Jos puu on ostettaessa kosteaa, se sitten kuivuessaan saattaa ikävästi "vedellä". Oksattomuus tietysti helpottaa käsityökaluilla työstämistä, koneillahan niistä ei niin haittaa ole.

Piirut sahasin mittaansa, lovesin yläpaarteelle 50 x 100 paikan tolppien yläpäähän ja vielä maalasin ennen paikoilleen asettelua.
Pystytettäessä tolpat on hyvä reivata ristiin, jotta ne varmasti pysyvät vatupassissa ylärakenteiden kokoamisen ajan.
Jos kuvittelee joskus haluavansa valokatteen pergolan päälle, täytyy tämä huomioida tässä vaiheessa sahaamalla tolpat toiselta laidalta hieman pidemmiksi, jotta tarvittava kaato saadaan aikaiseksi, perinteinen sentti metrille riittää.

Yläpaarteeksi tuli siis joka rakentajan suosikki, perinteinen kakkosnelonen. Tämä mitoitettiin siten, että se ylittää pystytolpat 500 mm. molemmista päistä.
Paarteiden päät viistosin käsisirkkelillä. Maalauksen jälkeen paarteet nostetaan niille lovettuihin paikkoihin, eli sen yläpinta on samalla tasolla tolppien yläpinnan kanssa (ruuveina 3.6 x 90mm.)

Yläpaarteiden (yläsidospuut, tai mitä nimitystä niistä pro.t nyt sitten käyttääkään) päälle lovetaan poikittain haluttu määrä 50 x 150 "lankuja".
Loven syvyydeksi ja leveydeksi tuli 50 mm. eli rakennelman korkeus kasvaa tässä vaiheessa vielä 100mm.
Näiden poikkipuiden pituus määräytyi siten, että ne ylittävät yläpaarteet 400mm. molemmista päistä, luonnollisesti ;)
Poikkipuut on myös hyvä maalata ennen kasausta, jotta lovetut pinnat tulee myös maalattua.

Koska en löytänyt hallitussa kaaostilassa olevasta autotallista pidempiä ruuveja, jouduin kiinnittämään poikkipuut alakautta samoilla 3.6 x 90mm. ruuveilla.
Terävimmät huomaa tässä vaiheessa etteihän se yltä edes sen kakkosnelosen läpi, saatika sitten uppoa riittävästi niihin poikkipuihin. Tästä syystä porasin 10 mm, poralla n. 50 mm. syvät reiät yläpaarteen alapinnalle, noiden poikkipuiden kohdalle.
Olis ollut hyvä porata vähän isommalla poralla, niin ruuvinvääntimen jatkokappale olisi uponnut helpommin siihen porattuun reikään - nyt siis hieman alkoi ahdistamaan. Voimalla ja manaamisella siittä kuitenkin selvisin.

Tsah, parin päivän tumpeloinnilla on taas toteutettu vaimon puutarhaunelmia.
Vielä joutuu kaivamaan istutuskuoppia tolppien juurelle, jotta saadaan rehut kiipeileen rakennelmiin.
Ehkä jotain aidan pätkää kehitellään vielä sivulle tai kahdelle, mutta muuten se olis siinä.

Ai niin ! Pois kaavitun nurtsin tilalle täytyy keksiä joku lattia ratkaisu, kivituhkaa ja liuskekiviä vois olla yks, mutta kun ne liuskekivet on niin tuhottoman kalliita... No ans kattoo ny.

Som moro !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti